Πως να διατηρήσω καλή φυσική κατάσταση τους καλοκαιρινούς μήνες ;
Το Καλοκαίρι αποτελεί για πολλούς, περίοδο ξεκούρασης και ανάπαυσης όχι μόνο από την εργασία αλλά και από τη σωματική άσκηση που συχνά συνοδεύεται με διακοπές.
Η υψηλή θερμοκρασία, η καθημερινότητα του χειμώνα και η νοοτροπία σε θέματα άσκηση απομακρύνουν ένα μεγάλο ποσοστό ασκουμένων από διάφορους χώρους άθλησης.
Υπάρχει όμως και μια σημαντική μερίδα ατόμων που απομακρύνεται από τη γυμναστική λόγο έντονης καλοκαιρινής εργασίας, γνωστή και ως ΄΄Σεζόν΄΄.
Τι γίνεται όμως σε αυτές τις περιπτώσεις; Η διακοπή από την άσκηση για τους καλοκαιρινούς μήνες τι αποτέλεσμα θα προκαλέσει στο σώμα μας; Μπορώ να συνδυάσω την καλοκαιρινή εργασία με τη γυμναστική; Να γυμναστώ σε κάποιο κλειστό χώρο όπως το χειμώνα ή να εκμεταλλευτώ το καλοκαίρι και να κάνω κάποιες δράσεις στο εξωτερικό περιβάλλον;
Αυτές είναι κάποιες από τις συχνότερες ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν αν βάλουμε ένα σωστό προγραμματισμό ακόμα και για την άσκηση μας.
Πολλοί είναι αυτοί που γυμνάζονται όλο το χρόνο κάνοντας αν μύτη άλλο έντονες προπονήσεις, αγνοώντας όμως κάτι πολύ σημαντικό, την περίοδο ξεκούρασης (αποκατάσταση).
Όταν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας κάποιους βασικούς παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία.
Αρχικά το είδος της προπόνησης ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, την ιδανική ένταση που πρέπει να έχει η προπόνηση μας, τη σωστή διάρκεια εκτέλεσης του κάθε μοντέλου άσκησης (κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, καλό θα ήταν να αλλάζει το πρόγραμμα άσκησης) και τέλος το σωστό χρόνο ανάπαυσης (χρόνος αποκατάστασης).
ΠΡΟΠΌΝΗΣΗ (ΕΊΔΟΣ ΠΡΟΠΌΝΗΣΗ & ΙΔΑΝΙΚΉ ΈΝΤΑΣΗ) + ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ = ΕΠΊΤΕΥΞΗ ΣΤΌΧΟΥ.
Αποκατάσταση είναι η διαδικασία κατά την οποία όλοι οι ασκούμενοι πρέπει να εντάσσουν στον πρόγραμμα τους ώστε να ξεκουραστεί το σώμα και να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα (ψυχική υγεία).
Υπάρχουν δύο είδη αποκατάστασης, η παθητική και η ενεργητική.
Ο παθητικός τρόπος αποκατάστασης αναφέρεται ως επί το πλείστον στη διαδικασία του ύπνου, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα, το τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός κατά την διάρκεια του ύπνου καταφέρνει να προσαρμοστεί στα σωματικά και ψυχικά φορτία που δέχτηκε στην διάρκεια της ημέρας (7 έως 9 ώρες συνεχόμενου ύπνου είναι αρκετές). Αποτελεί χρήσιμη μορφή αποκατάστασης όταν το επίπεδο κόπωσης του ασκουμένου από τη γυμναστική ή από τις συνθήκες της καθημερινότητας είναι υψηλό, τόσο σωματικά, όσο και διανοητικά.
Αντίθετα ο ενεργητικός τρόπος αποκατάστασης αναφέρεται στην τροποποίηση της έντασης στη προπόνηση κατά το ήμισυ και πολλές φορές και στην αλλαγή του προπονητικού ερεθίσματος πχ αν κάποιος γυμνάζετε όλο το χρόνο κάνοντας βάρη σε καθημερινή βάση, θα μπορούσε στα πλαίσια της ενεργητικής αποκατάστασης να γυμναστεί 2-3 φορές την εβδομάδα κάνοντας διαφορετικές μορφές άσκησης όπως αυτή της λειτουργικής προπόνησης (functional training) ή ακόμα και εναλλακτικές μορφές όπως τρέξιμο, κολύμβηση, beach volley κτλ.
Η ενεργητική μέθοδος αποκατάστασης είναι χρήσιμη όταν μας ενδιαφέρει να μη μειωθεί η σωματική μας απόδοση χωρίς όμως να καταπονήσουμε το σώμα και το πνεύμα, γι αυτό άλλωστε επιλέγονται δραστηριότητες μικρής έντασης, μικρής διάρκειας και ευχάριστες για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας ηρεμίας.
Σύμφωνα με ειδικούς της άσκησης, ο χρόνος αποκατάστασης (ενεργητικό ή παθητικός) είναι πολύ σημαντικός για την μεγιστοποίηση της απόδοσης, καθώς και για την άμεση ανταπόκριση στις αθλητικές δραστηριότητες.
Έτσι, κάνοντας τον προγραμματισμό της άσκησης, μπορούμε να διαμορφώσουμε το προπονητικό μας πλάνο με τέτοιο τρόπο ώστε η περίοδος αποκατάστασης, να συμβάλει θετικά δε μια ενδεχομένως δύσκολη στιγμή για τον κάθε ένα από εμάς. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να πούμε πως για τους περισσότερους αυτή η σωματική ξεκούραση – αποκατάσταση έρχεται τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι οι συνθήκες, ο τρόπος ζωής αλλά και η κουλτούρα μας είναι παράγοντες που την εύνοουν .
Η περίοδος αποκατάστασης καλό είναι να μη ξεπερνά τις 2-3 εβδομάδες, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα το επίπεδο ή ακόμα και για το χρονικό διάστημα που ασκείτε ο καθένας.
Αναφέρεται πως εάν η απώλεια άσκησης ξεπερνά τις 4 εβδομάδες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μυική δύναμη καθώς και την καρδιοαναπνευστική αντοχή με τη δεύτερη συγκριτικά περισσότερο.
Ακόμα και στην περίπτωση που η διακοπή από την άσκηση γίνεται λόγο κούρασης ή έλλειψης χρόνου, αναφέρεται πως κάποια ήπια μορφή εκγύμνασης ακόμη και μικρής διάρκειας (περπάτημα, κολύμβση κ.α) θα βοηθούσε στην ανάκτηση ενέργεια καθώς και στη βελτίωση της διάθεσης.
Συμπερασματικά αναφέρουμε πως ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μορφών αποκατάστασης συντελεί θετικά στην ύπαρξη σωματικής και ψυχικής υγείας.
Comments