Ένα ενδιαφέρον άρθρο που αξίζει να διαβαστεί, με θέμα το ρόλο της άσκησης στην πρόληψη και την αποκατάσταση τραυματισμών, απέστειλε ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Ιαλυσού, Βασίλης Χατζής:
«Πολύ συχνά ακούμε κυρίως στους αθλητικούς χώρους το διεθνή όρο fitness.
Ποια είναι όμως η ελληνική σημασία ;
Ο όρο fitness μπορεί να αναφερθεί με δύο λέξεις «υγεία» και «ευεξία». Μια πολύ συχνή ερώτηση μελλοντικών ή ακόμα και ενεργών ασκουμένων είναι «τι πρέπει να κάνω για να γίνω fit;»
Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι τόσο απλή… Η υγεία και η ευεξία είναι πολυσύνθετες έννοιες που αποτελούνται από έξι διαφορετικούς παράγοντες.
Σωματική δύναμη, μυϊκή αντοχή, καρδιοαναπνευστική αντοχή, υγιής αναλογία μυϊκής μάζας και λιπώδης ιστού, ευλυγισία – ευκαμψία και ψυχική υγεία είναι τα στοιχεία που αν καταφέρουμε να τα προσεγγίσουμε ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον όρο fitness. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι αν θέλουμε να φαινόμαστε να νιώθουμε και κυρίως να είμαστε υγιείς. Ακόμα υπάρχει η νοοτροπία ότι κάποιος πρέπει να είναι υγιής για να μπορέσει να ξεκινήσει να γυμνάζεται.
Έρχεται τώρα το ερώτημα «Η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μέθοδο πρόληψης ή αποκατάστασης;» Κύριος λόγος, που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, προσελκύει αθλητικούς χώρους είναι η ενδυνάμωση του μυο-σκελετικού συστήματος.
Ένα σώμα με δυνατούς μυς, συνδέσμους, τένοντες και οστά σίγουρα αποτελεί ισχυρή δομή άμυνας ενάντια την επιρρέπεια των τραυματισμών που μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε εξωγενή παράγοντα.
Για κάθε ένα από τους παραπάνω ιστό υπάρχει και η κατάλληλη μορφή άσκησης καθώς και σύστημα προπόνησης ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η άσκηση μπορεί να επιδράσει θετικά στην πρόληψη τραυματισμών.
Ενδυνάμωση του μυο-σκελετικού συστήματος θα προτείνει και ο ιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής ώστε να μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει στην καθημερινότητα χωρίς ελλείμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες χώρες την Ευρώπης η άσκηση συνταγογραφείται.
Αν το σύστημα υγείας λειτουργήσει σωστά τότε αρχικά ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί στον ιατρό όπου θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να βγει η γνωμάτευση, εν συνεχεία ακολουθεί ο φυσιοθεραπευτής ο οποίος θα αντιμετωπίσει θεραπευτικά τον ασθενή και τέλος τη σκυτάλη παίρνει ο ειδικός γυμναστής αποκατάστασης που σε συνεννόηση με τους παραπάνω, σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα λειτουργικής επανένταξης ώστε ο ασθενής να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς περιορισμούς.
Όπως υπάρχει το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας έτσι υπάρχει και ο κατάλληλος τρόπους αντιμετώπισης για την κάθε ασθένεια – πάθηση ξεχωριστά μέσο της άσκησης. Συμπερασματικά αναφέρουμε ότι η καθοδηγούμενη άσκηση από ειδικούς επαγγελματίες επιδρά θετικά και ως μέτρο πρόληψης αλλά και αποκατάστασης.» «Η άσκηση είναι το μοναδικό φάρμακο χωρίς παρενέργειες»
Γράφει ο Βασίλης Χατζής
ΜSc ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής « Άσκηση καιποιότητα ζωής-πρόληψη παρέμβαση αποκατάστασης τραυματισμών» Καθηγητής στον τομέα PersonalTraining By GR.A.F.T.S HELLAS
Δείτε επίσης το Άρθρο: https://www.rodiaki.gr/article/328482/askhsh-ws-methodos-prolhpshs-h-apokatastashs
Comentarios