top of page

ΤΡΕΞΙΜΟ Ή ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ?


Τι να επιλέξεις και πως να αποφασίσεις? Παρακάτω θα βρεις τα οφέλη του καθενός από αυτά και ποιο από αυτά είναι κατάλληλο για εσένα! Πάρε τη σωστή απόφαση με γνώμονα τον εαυτό σου και της ανάγκες του!

ΤΡΈΞΙΜΟ Ή ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Το τρεξιμο αποτελεί ένα είδος σωματικής άσκησης, ενώ αντίθετα το περπάτημα αποτελεί μια μορφή φυσικής δραστηριότητας αλλά όχι άσκησης. Πολλές φορές υπάρχει η πεποίθηση ότι "γυμνάζομαι, πηγαίνω για περπάτημα και διανύω Χ απόσταση", αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη αλλά το ζήτημα είναι, μπορούν όλοι να εκτεθούν στη σωματική άσκηση που προέρχεται από το τρέξιμο? Δεν υπάρχει σωστή απάντηση,το κάθε άτομο, το κάθε σωματότυπο και η κάθε σωματική κατάσταση είναι διαφορετική, η απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι Ίσως και να μπορούν όλοι αλλά με τι αντίκτυπο? Ξεκινώντας από μια συχνή ομάδα ανθρώπων που θέλουν αν ξεκινήσουν μια μορφή άσκησης και αμφιταλλαντεύονται ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες είναι άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα που θέλουν να κάνουν κάτι για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία και εικόνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα άτομα αυτά καλό θα είναι πρώτα να δυναμώσουν οι μυς μέσω του περπατήματος, για αρχή αργό και στη συνέχεια πιο έντονο, και έπειτα να εισέλθουν σταδιακά στο τρέξιμο, με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τις Αρθρώσεις ενώ ταυτόχρονα δουλεύουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το περπάτημα υψηλής εντασης κ για ορισμένο χρόνο θα έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα από το τρέξιμο ακόμα και μικρής διάρκειας. \


Συνεχίζοντας, σε άτομα τα οποία γυμνάζονται καιρό και έχουν προσπεράσει το στάδιο της προσαρμογής, το περπάτημα δεν θα έχει κάποιο όφελος ακόμη και εάν ο ασκούμενος σταματήσει τις υπόλοιπες μορφές άσκησης και κρατήσει μόνο το περπάτημα ή τρέξιμο. Επιπλέον, το περπάτημα μπορεί να αποτελέσει εσωτερικό κομμάτι προπόνησης συνδυαστικά με το τρέξιμο, όπου εκεί εξυπηρετεί άλλους σκοπούς π.χ. περιστασιακή "ξεκούραση" μέχρι το επόμενο σετ ή χρονομετριμένο διάλειμμα μεταξύ των σετ. Σε συνάφεια με όλα τα παραπάνω, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και όλες μπορούν να καλυφθούν με ποικίλους τρόπους, αλλά πριν επιλέξεις αν πρέπει να περπατήσεις ή να τρέξεις σκέψου τι χρειάζεται το σώμα σου. Αν ξεκινάς τώρα την άσκηση, μη βιαστείς να τρέξεις, πάρε το χρόνο σου για να δυναμώσεις τις αρθρώσεις σου, το καρδιαγγειακό σου σύστημα και την αντοχή σου και όταν αισθανθείς έτοιμος ξεκίνα να τρέχεις. Αν πάλι είσαι καιρό σε πρόγραμμα άσκησης και θες οπωσδήποτε να βάλεις το περπάτημα στην καθημερινότητά σου, ο συνδυασμός με τρέξιμο θα έχει περισσότερο όφελος από ότι το περπάτημα!

25 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page