Οι ισομετρικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται συχνά σε αθλητικά προγράμματα αποκατάστασης αλλά και μυϊκής ενδυνάμωσης. Κατά την εκτέλεση μίας ισομετρικής άσκησης το μήκος του μυός δεν μεταβάλλεται, αυτό σημαίνει ότι δεν παρατηρείται καμία κίνηση στην άρθρωση ή στις αρθρώσεις που συμμετέχουν.
Η ισομετρική προπόνηση έγινε γνωστή από τις Η.Π.Α. στις αρχές τις δεκαετίας του 1950, όταν ο ερευνητής Steinhaus (1954) γνωστοποίησε τις μελέτες δύο Γερμανών ερευνητών οι οποίοι συμπέραναν ότι η εκτέλεση, σε καθημερινή βάση, μιας ισομετρικής συστολής διάρκειας 6 sec με αντίσταση ίση με τα δύο τρίτα της μέγιστης ισομετρικής δύναμης, προκαλεί βελτίωση της μυϊκής δύναμης κατά 5% ανά εβδομάδα.Ένας τόσο υψηλός ρυθμός βελτίωσης της μυϊκής δύναμης με τόση λίγη προπόνηση και προσπάθεια φαίνεται πραγματικά απίστευτο.
Η εφαρμογή ισομετρικής συστολής (στατική εφαρμογή δύναμης) σε μια συγκεκριμένη γωνία της τροχιάς τις κίνησης αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην επίτευξη πολλών διαφορετικών στόχων. Στην ισομετρική συστολή ο μυς μπορεί να παράγει ως και 20% παραπάνω δύναμη απ’ ότι στην μειομετρική (σύγκεντρη).
Ποια είναι όμως η χρησιμότητα των ισομετρικών ασκήσεων;
Συμβάλουν στην ανάπτυξη της δύναμης.
Βελτιώνουν τον έλεγχο του σώματος.
Βελτιώνουν τη στάση του σώματος και την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
Συμβάλλουν στην πρόληψη των τραυματισμών.
Συμβάλουν στην αποκατάσταση τραυματισμών όσον αφορά τις αρθρώσεις
Βελτιώνουν την οστική πυκνότητα.
Αυξάνουν την ικανότητα αντοχής.
Comments