top of page
  • viber
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon

Πρόληψη του πόνου στον αυχένα


Πολλές μυοσκελετικές διαταραχές σχετίζονται με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας. Έτσι παρουσιάζεται στο μυικό και σκελετικό σύστημα ένα ευρύ φάσμα φλεγμονών, εκφυλιστικών παθήσεων και διαταραχών.


Οι πιο σύνηθες τραυματισμοί που συναντάμε στην καθημερινότητα παρουσιάζονται στην περιοχή του αυχένα και χαμηλά στην πλάτη (μέση).


O πόνος στον αυχένα ή αλλιώς αυχεναλγία είναι το αίσθημα του πόνου που εντοπίζεται στην περιοχή κάτω και πίσω από το κεφάλι.

Ανάλογα με την αιτία, ο πόνος μπορεί να είναι έντονος ή ήπιος, να εμφανίζεται ξαφνικά ή σταδιακά. Ακόμα κάποιες φορές συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα στα άνω άκρα (χέρια) ή μυική αδυναμία, δυσκαμψία, πονοκεφάλους, ζαλάδες κ.α

Τραυματισιολογικά ο αυχένας είναι πολύ ευπαθής σε τραυματισμούς που μπορεί να οδηγήσει από βλάβες των μαλακών μορίων μέχρι και βλάβες των οστών της σπονδυλικής στήλης ή ακόμα και στον νωτιαίο μυελό που είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι μέχρι και για την ίδια τη ζωή.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που σχετίζονται με την αυχεναλγία χωρίς όμως αυτές να έχουν συμπτώματα στη συγκεκριμένη περιοχή γιατί ενδέχεται ο πόνος να αντανακλά σε άλλες περιοχές όπως το κεφάλι ή ακόμα και τα άνω άκρα.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η κήλη μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι μυικοί σπασμοί ή ακόμα και η αρθρίτιδα που αποτελούν καταστάσεις όπου τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν στην αυχενική περιοχή.


Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη σπουδαιότητα του τραυματισμού στην αυχενική περιοχή, δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα... Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυχεναλγία και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Πολλές φορές ο οργανισμός δεν είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε επιβαρύνσεις της καθημερινότητας έτσι η κακή στάση σώματος, η απώλεια άσκησης, το άγχος και η καθημερινή πίεση παράγουν διάφορες εσωτερικές δυνάμεις προς τους ιστούς, το μυϊκό και το σκελετικό σύστημα που είναι υπεύθυνες στη δημιουργία του πόνου και της δυσλειτουργία των μυών και των αρθρώσεων.

Γίνετε εύκολα κατανοητό πως ένα δυνατό σώμα με γυμνασμένους και εύκαμπτους μυς μπορεί να απορροφήσει καλύτερα όλο των όγκο εργασιών που δέχεται η περιοχή του αυχένα καθημερινά ώστε να αποφευχθεί ο πόνος και η δυσλειτουργία.

Έτσι, προληπτικά μέτρα που εμποδίζουν την εκδήλωση του πόνου είναι ένα ιδανικό πρόγραμμα άσκησης που βασίζεται στην αρχή της ατομικότητας και της εξειδίκευση.

Πολλές φορές όταν πονάμε εκτελούμε κάποιες κυκλικές κινήσεις στον αυχένα μας. Η κυκλική περιοδική κίνηση όχι μόνο δεν βοηθάει, μπορεί να ενισχύσει ακόμα και τον πόνο ώστε να γίνει πιο ισχυρός.


Ο αυχένας μπορεί να εκτελέσει έξι κινήσεις (Εικ1-κάμψη, εικ2-έκταση, εικ3-στροφή δεξιά, εικ4-στροφή αριστερά, εικ5-πλάγια κάμψη δεξιά, εικ6-πλάγια κάμψη αριστερά).

Είναι αποδεδειγμένο πως η εκτέλεση με σωστό τρόπο των παρακάτω έξι στατικών διατάσεων βοηθάει στην μείωση του πόνου στην περιοχή του αυχένα.

Εκτέλεσε την κάθε κίνηση – διάταση για 20 δευτερόλεπτα σε καθημερινή βάση.


2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page