top of page

Άσκηση και κύφωση

Η κύφωση δημιουργείται κατά κύριο λόγο από τη κακή στάση του σώματος.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελεί σίγουρα επιβαρυντικό παράγοντα σε συνδυασμό με άλλες αιτίες.


Κάποιες από αυτές είναι οι αλλοιώσεις οστών (συνήθως από κληρονομικούς παράγοντες), η κύφωση λόγω καταγμάτων (κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω οστεοπόρωσης ή αρθρίτιδας) και τέλος η ιδιοπαθής κύφωση που υπάρχει εξαιτίας της κύρτωσης στη θωρακική μοίρα (χωρίς κάποια συγκεκριμένη ιατρική εξήγηση).





Η πιο συνηθισμένη μορφή κύφωσης παρατηρείται λόγω κακής στάσης του σώματος.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει κλινικά και ακτινολογικά. Ακτινολογικά παρατηρείται κυφωτική γωνία μεγαλύτερη από 45 μοίρες. Η σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία της.


Ο πόνος αποτελεί αρχικό σύμπτωμα της κύφωσης. Η ένταση του πόνου εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η κατάσταση της πάθησης. Ο πόνος έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κύφωση σχετίζεται επίσης με το αυχενικό σύνδρομο, πόνους στη ράχη, οσφυαλγία αλλά και δυσκινησία.


Η αντιμετώπιση της κύφωσης ενηλίκων γίνεται μόνο με ειδικές ασκήσεις για την κύφωση, οι οποίες στοχεύουν στη διόρθωση της κακής στάσης, στην ανακούφιση από τους πόνους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.


Οι ειδικές ασκήσεις για την κύφωση ενηλίκων πρέπει να βασίζονται στην ενεργητική επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, στην αυτοδιόρθωση της στάσης, στην μυϊκή ενδυνάμωση σε θέση διόρθωσης και στην διάταση των βραχυμένων δομών του μυοσκελετικού συστήματος.


Η μέθοδος Schroth και η μέθοδος SEAS περιλαμβάνουν ειδικές ασκήσεις για την κύφωση, που πληρούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι επισήμως αναγνωρισμένες από τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες Scoliosis Research Society (SRS) και SOSORT, ενώ υπάρχουν και πολλές αξιόπιστες δημοσιευμένες έρευνες που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα τους.


Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε για να βελτιώσετε όχι μόνο τη στάση του σώματος σας αλλά και την στάση σας απέναντι στη ζωή.

109 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page