top of page

Εμμηνόπαυση: Άσκηση και Διατροφή

Έγινε ενημέρωση: 22 Ιουλ 2022


Τι είναι η εμμηνόπαυση; Τι σημαίνει για μια γυναίκα όταν ξεκινάει αυτή η περίοδος της ζωής της; Που οφείλονται οι αλλαγές στο σώμα της;

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η φυσική διακοπή της εμμήνου ρύσεως για διάστημα 12 μηνών χωρίς άλλη παθολογική η φυσιολογική εξήγηση. Σηματοδοτεί τη σχεδόν πλήρη απώλεια των λειτουργικών ωοθηκών και τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων, αλλά και το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου στη ζωή μιας γυναίκας. Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 50 έτη. Το διάστημα πριν την αρχή της εμμηνόπαυσης, διάρκειας μερικών ετών, το οποίο διακρίνεται με αλλαγές στη συχνότητα της εμμήνου ρύσεως, ονομάζεται προ-εμμηνόπαυση.


Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αρκετά με τα πιο συχνά να είναι:

· Εξάψεις

· Αυξημένο ποσοστό οστικής απώλειας

· Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων κ.α.


Η αύξηση βάρους δεν θεωρείται σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης αλλά φυσική απόρροια τους και προκαλείται λόγω :

1. Αλλαγών στο ορμονικό προφίλ

2. Απώλειας μυϊκής μάζας

3. Ελλιπούς ύπνου

4. Αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη.


Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και της αύξησης του σωματικού βάρους κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, καλό είναι να συνδυάζονται η σωματική άσκηση με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.


Άσκηση και εμμηνόπαυση.

Η άσκηση είναι σημαντική παράμετρος για την μείωση του βάρους αλλά και για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Το ιδανικότερο είναι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άσκησης με αντιστάσεις.

Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην καλή λειτουργεία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος γι' αυτό και δεν πρέπει να παραλείπεται από τον εβδομαδιαίο προπονητικό σχεδιασμό.

Η άσκηση με αντιστάσεις ωφελεί στη διατήρηση αλλά και αύξηση της μυϊκής μάζας, που όπως είδαμε παραπάνω κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης μειώνεται. Επιπλέον, η άσκηση με αντιστάσεις συμβάλλει στην προστασία του μεταβολισμού από ενδεχόμενη πτώση καθώς βοηθά ιδιαίτερα και στην υγεία των οστών, αλλά και στην απώλεια λίπους. Οι περισσότερες καύσεις ωφελούν τόσο στην απώλεια βάρους αλλά πιο συγκεκριμένα στην καύση λίπους.

Επομένως, η άσκηση κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης έχει μεγάλη σημασία διότι προλαμβάνει κάποια συμπτώματα που ενδεχομένως να εμφανιστούν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.


Τροφή και εμμηνόπαυση.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά την εμμηνόπαυση είναι ιδιαιτέρας σημασίας. Υπάρχουν τροφές οι οποίες βοηθούν το γυναικείο σώμα να ανταπεξέλθει σε πολλά ζητήματα που προκύπτουν κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.


Οι πέντε βασικές κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να καταναλώνει μια γυναίκα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι:

1. Γαλακτοκομικά τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των οστών, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και άλλα στοιχεία, απαραίτητα για την υγεία του σώματος. Τέλος, τα γαλακτοκομικά συμβάλλουν και στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, κάτι το οποίο είναι ελλιπές κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

2. Φρούτα και Λαχανικά τα οποία ανακουφίζουν από διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, π.χ. εξάψεις. Αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού και τέλος προκαλούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, κάτι το οποίο εξαλείφει το συχνό αίσθημα της πείνας.

3. Τρόφιμα ολικής άλεσης τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

4. Καλά Λιπαρά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού (π.χ. σολομός, μουρουνέλαιο, καρύδια κ.α.)

5. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (βλ. TOP 10 τροφές για μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης), η οποία βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας.


Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι :

1. Η ζάχαρη

2. Το αλκοόλ

3. Η καφεΐνη

4. Το αλάτι

5. Τα καυτερά τρόφιμα.


Εν κατακλείδι, η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μια αρκετά περίεργη περίοδο για τη γυναίκα, όπου το σώμα της γνωρίζει ραγδαίες αλλαγές που καλείται να αντιμετωπίσει. Με σύμμαχο την άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να επιτευχθεί κάθε στόχος.

44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page