top of page

Η Ιστορία πίσω από την καλλισθενική γυμναστική

Η λέξη calisthenics προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις kalós (καλός), που σημαίνει "ομορφιά" (για να τονίσει την αισθητική απόλαυση που προέρχεται από την τελειότητα του ανθρώπινου σώματος), και το sthenos (σθένος), που σημαίνει "δύναμη" , θάρρος και αποφασιστικότητα).





Η ιστορία της καλλισθενικής γυμναστικής ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, όταν οι αληθινοί αθλητές και πολεμιστές βασίστηκαν σε κάτι διαφορετικό για να χτίσουν την μυϊκή τους δύναμη και αντοχή. Το είδος αυτό της άθλησης σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό και κυρίως αυτό της Σπάρτης.


Η Σπάρτη μία πόλη γνωστή για τους πολεμιστές της και για τον αθλητικό και πειθαρχημένο τρόπο διαπαιδαγώγησης των πολιτών της δεν θα μπορούσε να μην είναι πίσω από μία σπουδαία ανακάλυψη στο χώρο της άθλησης που την ακολουθούμε μέχρι και σήμερα. Ασκήσεις όπως lunges, jumping jack, sit-ups, crunches, pull-ups, squats, dips, planks και calf raises ήταν τακτικό μέρος του προγράμματος προπόνησης.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ιστορίας των καλλισθενικών.


Και οι Κινέζοι έπαιξαν όμως έναν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της καλλισθενικής.

Το 527 π.Χ., οι μοναχοί Shaloin στην Κίνα ήταν αφιερωμένοι στην προστασία των μοναστηριών τους από ληστές. Αντί όμως να ψάχνουν για μια ειρηνική λύση, αυτοί οι μοναχοί χρησιμοποίησαν καλλισθενική γυμναστική για να αναπτύξουν την ικανότητά τους να αποτρέπουν τους εισβολείς. Σκεφτείτε " Crouching Tiger Hidden Dragon ".

Χρησιμοποίησαν ασκήσεις σωματικού βάρους για να αναπτύξουν αξιοσημείωτη δύναμη. Και αυτό τους επέτρεψε να προκαλέσουν χτυπήματα στον εχθρό, να κινούνται με ταχύτητα αστραπής, αποφεύγοντας κάθε επιτιθέμενο που προσπαθεί να τους υποτάξει. Η ιστορία της γυμναστικής έχει μια πλούσια ιστορία ως μέθοδος εκπαίδευσης για την προετοιμασία των στρατιωτών για μάχη.


Επίσης, η καλλισθενική σήμερα παίζει μεγάλο ρόλο στην εκπαίδευση των στρατιωτών, κυρίως στις ΗΠΑ. Στον στρατό των ΗΠΑ, οι στρατιώτες πρέπει να κάνουν τεστ φυσικής κατάστασης τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Και υπάρχουν τρεις δοκιμασίες που πρέπει να περάσουν. Push-ups, sit-ups και μια χρονομέτρηση δύο μιλίων.


Η ιστορία λοιπόν της καλλισθενικής γυμναστικής βασίζεται στη στρατιωτική εκπαίδευση που χρησιμοποιείται από πολεμιστές, στρατιώτες και στρατιωτικούς ειδικούς. Είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος για την οικοδόμηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής. Ο έλεγχος αυτών των δεξιοτήτων οδηγεί σε αυξημένη ευελιξία και δύναμη. Και αναμφίβολα θα μεταμορφώσει το σώμα σας και τη σωματική σας διάπλαση.


Εσείς ακόμη να τη δοκιμάσετε;

74 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page