top of page

Πρέπει να αισθάνομαι πιασμένος μετά το γυμναστήριο για να είναι αποτελεσματική η προπόνησή μου;

Έγινε ενημέρωση: 22 Ιουλ 2022


Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε αισθανθεί κάποιο πιάσιμο ή κάποιον ελαφρύ πόνο μετά το γυμναστήριο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο αποτελεσματική η προπόνηση που κάναμε ή οφείλεται σε άλλα αίτια;


Ο ελαφρύς πόνος και το πιάσιμο που αισθανόμαστε μετά από μία προπόνηση, είναι αποτέλεσμα μικροτραυματισμών των μυϊκών ινών. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την αλλαγή του προπονητικού προγράμματος ή και από ένα δυνατό ξεκίνημα προπόνησης μετά από μεγάλο διάστημα αποχής.

Η εκτέλεση διαφορετικών ασκήσεων ή και παραλλαγής των «γνωστών» για το σώμα μας ασκήσεων, μπορούν να «ξυπνήσουν» έναν καινούργιο μυ, του οποίου η ενεργοποίηση μπορεί να προκαλέσει αίσθηση πόνου ή και πιασίματος στο συγκεκριμένο σημείο.

Η ένταση του πόνου αυτού, βασίζεται:

  • Στην ένταση και τη διάρκεια της άσκησης η οποία ενεργοποίησε το συγκεκριμένο σημείο. Όσο πιο έντονη ήταν η άσκηση και όσο μεγαλύτερη η διάρκειά της, τόσο πιο έντονος μπορεί να είναι και ο πόνος που προκαλείται εξαιτίας της.

  • Στο επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης. Όσο καλύτερη είναι η φυσική μας κατάσταση τόσο μικρότερος θα είναι ο πόνος και η αίσθηση πιασίματος μετά το εκάστοτε πρόγραμμα.

  • Στο είδος της μυϊκής συστολής που έχει δημιουργηθεί κατά την άσκηση. Κάθε είδος μυϊκής συστολής φέρει διαφορετικά αποτελέσματα πάνω στον μυ, για παράδειγμα, κατά την ισομετρική συστολή ο μυς συστέλλεται χωρίς να παράγει κίνηση στις αρθρώσεις.

Το πιάσιμο λοιπόν μετά το γυμναστήριο, δεν αποτελεί ένδειξη ότι έγινε μια αποτελεσματική προπόνηση αλλά βασίζεται σε όσα είπαμε παραπάνω. Το πιάσιμο αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ούτε να το καταπολεμήσουμε.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως για να μειώσουμε την ενόχληση είναι:

  • Σωστή αποκατάσταση καθώς και διατάσεις μετά την άσκηση.

  • Ξεκούραση και όχι συνεχή πίεση, διότι μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμούς.

  • Πρόγραμμα γυμναστικής προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας.






73 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page