top of page

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά;




Πολλοί από εμάς ακολουθούν ένα διατροφολόγιο πλούσιο σε πρωτεΐνες ή ακόμη αγοράζουν συμπληρώματα τα οποία αποτελούνται κυρίως από αυτές. Έχουν όμως αναρωτηθεί ποτέ πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά;


Σίγουρα η πρωτεΐνη παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία μας, καθώς συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των μυών, των μαλλιών, στην υγεία του αίματος, στην ανάπτυξη των συνδετικών ιστών, στα αντισώματα, στα ένζυμα του οργανισμού και σε πολλά άλλα.


Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Οι καλύτερες πηγές είναι τα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένα φυτικά τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως κινόα, μπρόκολο και ξηρούς καρπούς.


Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά σε όλους τους ενήλικες να καταναλώνουν 0,83 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για αυτούς που δεν ασκούνται συστηματικά.

Στα άτομα που γυμνάζονται και θέλουν να αυξήσουν τη μυική τους μάζα καλούνται να καταναλώνουν 1,8 γραμμάρια πρωτείνης ανα κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.


Τι πρέπει να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας;

H συμβουλή μας είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος.


Μια τυπική ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης μιας χορτοφαγικής διατροφής που περιλαμβάνει φυτικές πρωτεΐνες, έχει αρκετές πρωτεΐνες. Εφόσον λοιπόν, ακολουθείτε μια κοινή λογική προσέγγιση για να τρώτε γεύματα που είναι ισορροπημένα και φρέσκα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ότι δεν θα έχετε αρκετή πρωτεΐνη - πιθανότατα θα πάρετε άφθονη.


Στην περίπτωση όμως που θέλετε να αυξήσετε τη μυική σας μάζα προσθέστε ένα επιπλέον γεύμα πλούσιο σε πρωτείνη (ζωική ή φυτική πρωτείνη) αμέσως μετά την προπόνηση σας.

52 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page