top of page

Τελικά Υπάρχουν κάτω κοιλιακοί;

Πολλοί εκτελούν διάφορες ασκήσεις που στοχεύουν στην εκγύμναση των “κάτω κοιλιακών” . Υπάρχουν όμως κάτω κοιλιακοί; Η απάντηση είναι όχι, δεν υπάρχουν κάτω κοιλιακοί. Οι κοιλιακοί μύες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τον ορθό κοιλιακό

  • Τους πλάγιους κοιλιακούς

Οι γνωστοί λοιπόν «κάτω κοιλιακοί», είναι μέρος του ορθού κοιλιακού ο οποίος αφορά το μπροστά μέρος του κορμού και συμβάλλει όχι μόνο στην ενδυνάμωση του κορμού αλλά και στην αποφόρτιση της μέσης, στην ευλυγισία καθώς και στην καλύτερη στάση του σώματός μας.


Παρατηρείται πως μια από τις πιο συνηθισμένες ασκήσεις που εκτελούνται για να γυμνάζουν τους «κάτω κοιλιακούς» είναι η άρση των ποδιών.


Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη διότι κατά τη διάρκεια της άσκησης αυτής, γυμνάζεται ολόκληρος ο ορθός κοιλιακός, καθώς και άλλος ένας πολύ σημαντικός μυς, ο λαγονοψοΐτης, ο οποίος συμβάλλει σε πολλές από τις κινήσεις του σώματός μας. Πρόκειται για τον μυ εκείνο που συνδέει ουσιαστικά το πάνω μέρος του σώματός μας με το κάτω.


Αποτελείται από δύο μυς τον μεγάλο ψοΐτη και τον λαγόνιο μυ οι οποίοι ενώνονται και ενεργούν συνδυαστικά. Συμβάλλει στη σταθεροποίηση και στην στάση του σώματος καθώς επίσης είναι και υπεύθυνος για τη σταθεροποίηση της θέσης της πυέλου (λεκάνη). Επιπλέον, αναφέρεται και ως ο «μυς της ψυχής», καθώς συνδέεται άμεσα με το νευρικό σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα.




35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page