top of page

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την καφεΐνη.



Η καφεΐνη είναι μια ουσία που καταναλώνουμε καθημερινά σε διάφορες μορφές, όχι μόνο στον καφέ μας. Η σοκολάτα, το τσάι, το κακάο, διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα όπως και σε πολλά αναψυκτικά, περιέχεται ένα ποσοστό καφεΐνης. Που μας ωφελεί όμως εμάς η καφεΐνη και υπάρχει ιδανική ποσότητα κατανάλωσης?

Οι κόκκοι του καφέ δεν περιέχουν μόνο καφεΐνη αλλά πλήθος άλλων συστατικών τα οποία δεν επηρεάζονται πάντα από το καβούρδισα των κόκκων. Τα συστατικά αυτά μπορούν να χωριστούν σε δυο βασικές κατηγορίες

1.πτητικά (οργανικά οξέα, αλδεΰδες, κετόνες, αμίνες, μερκαπτάνες, κ.α.) και

2. μη πτητικά (καφεΐνη, τριγονελλίνη, φαινολοξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, και ανόργανα στοιχεία).

Η ποσότητα καφεΐνης διαφέρει ανάλογα με το προϊόν π.χ. 200ml γαλλικού καφέ περιέχουν 145mg καφεΐνη, ενώ η ιδανική ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης ενός μέσου ενήλικα δεν ξεπερνά τα 400mg.

Ποιες όμως είναι οι ιδιότητες της καφεΐνης για εμάς?

1. Η καφεΐνη μπορεί να δράσει ως διεγερτική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της επινεφρίνης (αδρεναλίνη). Οι ουσίες αυτές αποτελούν βασικούς νευροδιαβιβαστές που βοηθούν τον οργανισμό μας στην καύση του λίπους με αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού μας.

2.Η φυσιολογική δοσολογία και όχι η υπερδοσολογια καφεΐνης στον άνθρωπο βελτιώνει τη μνήμη, καθώς επίσης επιδρά θετικά και σε νευροεκφυλιστικές νόσους όπως Alzheimer και Parkinson.

3.Η καφεΐνη συμβάλλει επίσης και στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 25%, στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πέτρας στη χοληδόχο κύστη κατά 50% και στη μείωση της πιθανότητας κίρρωσης ήπατος κατά 80%.

4.Η κατανάλωση καφεΐνης πριν τη φυσική άσκηση έχει θετική επίδραση στην αθλητική επίδοση, τόνωση και εγρήγορση.

5. Χάρη στις μεθυλοξανθίνες της καφεΐνης, μειώνεται η όψη φλοιού πορτοκαλιού στο ανθρώπινο σώμα.

6.Η καφεΐνη χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε φάρμακα για θεραπεία διαφόρων ειδών πονοκεφάλων, της ημικρανίας και των πονοκεφάλων τάσης.

7. Η κατανάλωση καφεΐνης το πρωί έχει φανεί ότι προσφέρει αύξηση της ενέργειας καθώς και της σεροτονίνης ή αλλιώς ορμόνη της χαράς.


Η καφεΐνη λοιπόν, είναι μια ουσία με αρκετά ευεργετικά στοιχεία τα οποία συντελούν στην αντιμετώπιση πόνων, στη μείωση κιλών, την αύξηση ενέργειας και τόνωσης αλλά και στη μείωση εμφάνισης άλλων ασθενειών όπως π.χ η κίρρωση του ήπατος.

Εσύ πόση καφεΐνη καταναλώνεις καθημερινά;


60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page